03-03-2020

Interview: Architecten aan het woord

We geven graag een gezicht aan de mensen achter de schermen van project Park van Rodenburg.

Dit keer brengen we Architect Directeur Remco Verbeek en Projectarchitect Bas Rougoor in beeld.

 

 

Kunnen jullie ons een kijkje geven in de taken van een architect, van aanvraag tot definitief ontwerp?
De werkzaamheden en ontwerpopgaven van een architect zijn zeer uiteenlopend. Dit kan een villa zijn of een complexe opgave, zoals een ziekenhuis of een stationsgebouw. Een architect houdt zich bezig met nieuwbouw, renovatie, herbestemming of combinaties daarvan. Welk ontwerpopgave het ook is, we doorlopen altijd verschillende fases. De eerste fase is een schetsontwerp en de laatste is de uiteindelijke uitvoering.

Voordat er een lijn op papier komt, bestudeert de architect de uitvraag en de omgevingsfactoren. Bij project Park van Rodenburg hebben we een analyse gemaakt van de locatie, het landschap, de huidige bebouwing, de historie van de plek en de omgeving. De visie vanuit de gemeente voor de wijk RijswijkBuiten als geheel, combineren we met de analyse. Dit vormt de start van het project en wordt als inspiratie gebruikt voor de eerste schetsen.

Het schetsontwerp wordt gepresenteerd aan de opdrachtgever en de stedenbouwkundige van de gemeente. De eventuele feedback en aanvullende wensen worden uitgewerkt en gecombineerd met een bouwsysteem. Pas als alles in het ontwerp goed samenkomt, zowel stedenbouwkundig, financieel, functioneel, esthetisch als de wens van de gemeente en de opdrachtgever, dan spreken we van een definitief ontwerp.

 

Vanaf welk moment komt de architect in beeld?
Dit is afhankelijk van het plan, maar het liefst zo vroeg mogelijk. Het is belangrijk dat een architect op de hoogte is van een plan- of gebiedsontwikkeling. De architect weet dan aan welke aspecten veel waarde wordt gehecht en hier rekening mee kan houden in het ontwerp. Bij project Park van Rodenburg zaten wij al bij de eerste stedenbouwkundige uitwerking aan tafel.

 

De woningen van Park van Rodenburg hebben een stijlvolle uitstraling. Wat was jullie inspiratiebron voor het gebruik van bepaalde stijlelementen?
Park van Rodenburg bestaat uit verschillende woonsferen. Zo staan er rijzige herenhuizen aan de statige lanen, informele woningen in de binnengebieden en verandawoningen georiënteerd op de as van het park. Een belangrijke inspiratiebron voor Parkrijk is de karakteristieke woonbuurt Leeuwendaal in Rijswijk. Kenmerkend voor deze woningen zijn de verspringende rooilijnen met groene voortuinen, waarmee de woningen de kromming van de straat begeleiden. Leeuwendaal is rijk aan detaillering in de architectuur en er is een gevarieerd palet aan baksteenkleuren gebruikt. Op die manier krijgt elke woning een unieke uitstraling. 

De verspringende rooilijnen zijn terug te vinden aan de statige laan, waarmee aan de zonnige voorzijde ruimte gemaakt wordt voor groen ingerichte tuintjes. De huizen in het binnengebied hebben eveneens voortuinen wat de straat erg levendig maakt. Alle woningtypologieën in Park van Rodenburg hebben enkele klassieke elementen meegekregen zoals roedes in de bovenlichten van de kozijnen en verschillende metselwerkdetails. Deze zijn gecombineerd met eigentijdse details en een mix van metselwerkkleuren die typerend en herkenbaar zijn voor de wijk RijswijkBuiten. Het toevoegen van elementen zoals veranda’s luifels en erkers zorgt er ten slotte voor dat elke woning in Park van Rodenburg zijn eigen stijlvolle karakter krijgt.

 

RijswijkBuiten is de meest duurzame wijk van Nederland. In hoeverre komt dit terug in de ontwerpen?
Het mooie van het duurzame streven van RijswijkBuiten is dat er tijdens het ontwerp al rekening kan worden gehouden met aanpassingen die nodig zijn om een woning duurzaam te maken. Zonder dat dit ten koste gaan van de ontwerpkwaliteit. Voor warmtepompen en overige installaties is al een ruimte gereserveerd in de woningindeling. De zonnepanelen zijn netjes opgenomen met een in-dak bouwsysteem op de schuine daken en vallen zelfs compleet buiten het zicht op de platte daken van de herenhuizen. Dit geeft een verzorgde uitstraling en laat zien dat er al vanaf het begin van het ontwerp over na is gedacht.

 

Tot slot. In hoeverre hebben jullie in de woningen rekening gehouden met de kinderen die er komen te wonen?
Aan de zuidzijde van Park van Rodenburg loopt een schoolroute. Er loopt een extra brede stoep evenwijdig aan de autoluwe straat. De route is voorzien van groen en biedt ruimte om te spelen. Een groot aantal woningen die parallel staan aan deze route hebben we voorzien van een veranda. De veranda geeft de mogelijkheid om heerlijk buiten te zitten en geeft goed zicht op de straat en de schoolroute. Bovendien is het makkelijk en leuk om voorbijgangers aan te spreken of uit te nodigen.